Cursusaanbod
Home
triangle-yellow

Je bent dus op zoek naar tubalessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Kunstencentrum Venlo erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor tuba.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod tuba

Tuba voor jeugd abonnement
9 - 20 jaar 06-09-'21

Vanaf € 220,- Meer info
Tuba voor jeugd individueel
9 - 20 jaar 06-09-'21 36 lessen

Vanaf € 356,- Meer info
Tuba voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 06-09-'21

Vanaf € 247,- Meer info


Wat is een tuba?

De tuba is gemaakt van metaal en eigenlijk net als de trompet en hoorn een lang stuk opgerolde buis met een mondstuk er op. De toon maak je door in het mondstuk te blazen en je lippen te laten trillen. Op de buis zitten drie ventielen waarmee je de buis langer of korter kunt maken. Hierdoor kun je steeds meer tonen spelen.
Een nieuwe tuba kost tussen 600 en 1000 euro. Vraag advies aan de tubadocent bij Kunstencentrum Venlo voordat je een instrument koopt.

Wat ga je leren?

Bij Kunstencentrum Venlo leer je eerst hoe je geluid uit de tuba krijgt. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met je vingers de ventielen in te drukken. Het blazen bepaalt ook hoe je toon klinkt. In de les proberen we de toon zo mooi mogelijk te maken. Je traint er je longen mee en dat is heel gezond! Je leert tegelijkertijd met het tubapelen ook noten lezen.
Verder moet je met je vingers en lippen flink aan de slag om techniek te ontwikkelen. Dat maakt het spannend. We gebruiken hiervoor oefenmateriaal dat je samen met de docent uitzoekt. Je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook hersenen!

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt alleen én samen met meerdere tuba’s of andere instrumenten spelen. Of in een groot orkest, zoals een harmonie- of fanfareorkest. Hierin heeft de tuba een belangrijke rol en vaak ook een belangrijke solo. In de lessen bij Kunstencentrum Venlo spelen we ook veel samen.
In Venlo, Blerick, Belfeld en Tegelen zijn harmonie- en fanfareorkesten waar je je, als je dat leuk vindt, kunt aanmelden. Dan krijg je een instrument in bruikleen. In de gemeente Peel en Maas zijn alleen fanfareorkesten. Je kunt dus altijd bij een orkest terecht als je dat zou willen!
Kunstencentrum Venlo organiseert zelf ook concertjes waaraan je mee mag doen. Je kunt dan laten zien wat je al kan.

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van
tubaspelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Kunstencentrum Venlo verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met tuba beginnen?

Hou je van lage tonen dan is de tuba misschien iets voor jou. De tuba heeft een mooie warme, lyrische klank. Eigenlijk moeten we zeggen tenortuba want er is ook nog de echte tuba en dat is de bastuba die veel groter en zwaarder is. Daarvoor moet je al wat ouder zijn want het is een heel groot instrument. De tuba hoort bij de familie van de saxhoorns.

Je kunt bij Kunstencentrum Venlo met tubales beginnen vanaf een jaar of negen. Het is wel raadzaam om te wachten tot je (voor)tanden gewisseld zijn.
Maar ook als je 16, 25 of 45 bent maar hoe jonger, hoe beter.

Verschillende varianten tubales

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van tubales: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze tubadocenten

Ger Reijnders