Cursusaanbod
Home
triangle-yellow

Je bent dus op zoek naar klarinetlessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Kunstencentrum Venlo erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor klarinet.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod klarinet

Houtblazersensemble voor volwassenen
21+ jaar 07-09-'22 woensdag 19:00 Marloes Berden Goltziusgebouw Venlo lesduur: 01:00 uur

Vanaf € 265,- Meer info
Klarinet voor jeugd abonnement
8 - 20 jaar 05-09-'22

Vanaf € 226,- Meer info
Klarinet voor jeugd individueel
8 - 20 jaar 05-09-'22 36 lessen

Vanaf € 366,- Meer info
Klarinet voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 05-09-'22

Vanaf € 263,- Meer info


Wat is een klarinet?

De klarinet hoort bij de familie van de houten blaasinstrumenten. De klarinet bestaat uit vijf stukken en aan het bovenste stuk, het mondstuk, zit een rietje geklemd. Door hier doorheen te blazen maak je de toon. De klarinet heeft een heel apart geluid, in de laagte mooi donker, in het midden heel helder en in de hoogte fel.

Een nieuwe klarinet voor beginners kost ongeveer 500 -1000 euro. Koop je een tweedehands instrument, vraag dan de klarinetdocent bij Kunstencentrum Venlo om ernaar te kijken voordat je deze koopt.

Wat ga je leren?

Bij Kunstencentrum Venlo leer je eerst hoe je geluid uit de klarinet krijgt. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met je vingers kleppen te openen of te sluiten. Het blazen bepaalt ook hoe je toon klinkt. In de les proberen we de toon zo mooi mogelijk te maken. Je traint er je longen mee en dat is heel gezond! Je leert tegelijkertijd met het klarinet spelen ook noten lezen.
Verder moet je met je vingers flink aan de slag om techniek te ontwikkelen. Dat maakt het spannend. Je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt.
En ook mooi meegenomen: met muziek maken train je je hersenen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt alleen én samen met meerdere klarinetten of andere instrumenten spelen. Of In een groot orkest, zoals een symfonieorkest of een harmonieorkest. Bij een harmonieorkest is de klarinet het meest voorkomende instrument. In de klarinetlessen bij Kunstencentrum Venlo spelen we ook veel samen.
In Venlo, Blerick, Belfeld en Tegelen zijn harmonieorkesten waar je je, als je dat leuk vindt, kunt aanmelden. Dan krijg je een klarinet in bruikleen. In de gemeente Peel en Maas zijn geen harmonieorkesten maar fanfareorkesten. Daar zitten geen klarinetten bij. Uiteraard kun je toch klarinetles nemen als je in gemeente Peel en Maas woont.

Kunstencentrum Venlo organiseert ook concertjes waaraan je mee mag doen. Je kunt dan laten zien wat je al kan.

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van klarinet spelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Kunstencentrum Venlo verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met klarinet beginnen?

Je kunt bij Kunstencentrum Venlo met klarinetles beginnen vanaf een jaar of acht.
Dan ben je groot genoeg om de klarinet goed te kunnen vasthouden.

Verschillende varianten klarinetles

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van klarinetles: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze klarinetdocenten