Cursusaanbod
Home
triangle-yellow

Je bent dus op zoek naar hoornlessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Kunstencentrum Venlo erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor hoorn.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod hoorn

Hoorn voor jeugd abonnement
9 - 20 jaar 05-09-'22

Vanaf € 226,- Meer info
Hoorn voor jeugd individueel
9 - 20 jaar 05-09-'22 36 lessen

Vanaf € 366,- Meer info
Hoorn voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 05-09-'22

Vanaf € 263,- Meer info


Wat is een hoorn?

De hoorn hoort bij de familie van koperen blaasinstrumenten. De hoorn is gemaakt van metaal en eigenlijk een heel lang stuk opgerolde buis (wel 4 meter) met een mondstuk er op. De toon maak je door in het mondstuk te blazen en je lippen te laten trillen. Op de buis zitten drie ventielen waarmee je de buis langer of korter kunt maken. Hierdoor kun je steeds meer tonen kunt spelen. Op de hoorn kun je heel laag maar ook heel hoog spelen.
Een nieuwe hoorn kost ongeveer 3000 euro. Koop je een tweedehands instrument, vraag dan de hoorndocent bij Kunstencentrum Venlo om ernaar te kijken voordat je deze koopt.

Wat ga je leren?

Bij Kunstencentrum Venlo leer je eerst hoe je geluid uit de hoorn krijgt. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met je vingers de ventielen in te drukken. Het blazen bepaalt ook hoe je toon klinkt. In de les proberen we de toon zo mooi mogelijk te maken. Je traint er je longen mee en dat is heel gezond! Je leert tegelijkertijd met het hoornspelen ook noten lezen.
Verder moet je met je vingers en lippen flink aan de slag om techniek te ontwikkelen. Dat maakt het spannend. We gebruiken hiervoor oefenmateriaal dat je samen met de docent uitzoekt. Je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook hersenen!

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt alleen én samen met meerdere hoorns of andere instrumenten spelen. Of In een groot orkest, zoals een symfonieorkest of een harmonie- of fanfareorkest. Hierin heeft de hoorn een belangrijke rol. In de hoornlessen bij Kunstencentrum Venlo spelen we ook vaker samen.
In Venlo, Blerick, Belfeld en Tegelen zijn harmonie- en fanfareorkesten waar je je, als je dat leuk vindt, kunt aanmelden. Dan krijg je een instrument in bruikleen. In de gemeente Peel en Maas zijn alleen fanfareorkesten. Je kunt dus altijd bij een orkest terecht als je dat zou willen!
Kunstencentrum Venlo organiseert zelf ook concertjes waaraan je mee mag doen. Je kunt dan laten zien wat je al kan.

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van hoorn spelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Kunstencentrum Venlo verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met hoorn beginnen?

Hoorn is een prachtig instrument. Maar wel best moeilijk! Je moet er muzikale oren voor hebben.
Je kunt bij Kunstencentrum Venlo met hoornles beginnen vanaf een jaar of negen. Het is wel raadzaam om te wachten tot je (voor)tanden gewisseld zijn.
Maar ook als je 16, 25 of 45 bent maar hoe jonger, hoe beter.

Verschillende varianten hoornles

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van hoornles: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze hoorndocenten