Cursusaanbod
Home
triangle-yellow

Je bent dus op zoek naar hobolessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Kunstencentrum Venlo erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor hobo.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod hobo

Hobo voor jeugd abonnement
9 - 20 jaar 05-09-'22

Vanaf € 226,- Meer info
Hobo voor jeugd individueel
9 - 20 jaar 05-09-'22 36 lessen

Vanaf € 366,- Meer info
Hobo voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 05-09-'22

Vanaf € 263,- Meer info


Wat is een hobo?

De hobo hoort bij de familie van houten blaasinstrumenten. De hobo is gemaakt van ebbenhout. Je maakt de toon door lucht te blazen door een rietje dat aan de bovenkant van de hobo zit. Het rietje is gemaakt van twee stukjes hele dunne bamboe die tegen elkaar worden gehouden door een touwtje.
Als je daar doorheen blaast krijg je een toon. Je moet wel redelijk sterke longen hebben!
De hobo heeft een mooie, zeer gevoelige toon.
Een nieuwe hobo kost ongeveer 1500 euro. Om te beginnen kun je ook een kunststofhobo kopen, die is veel goedkoper. Vraag advies bij de hobodocent bij Kunstencentrum Venlo.

Wat ga je leren?

Bij Kunstencentrum Venlo leer je eerst hoe je geluid uit de hobo krijgt. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met je vingers kleppen te openen of te sluiten. Het blazen bepaalt ook hoe je toon klinkt. In de les proberen we de toon zo mooi mogelijk te maken. Je traint er je longen mee en dat is heel gezond! Je leert tegelijkertijd met het hobo spelen ook noten lezen.
Verder moet je met je vingers flink aan de slag om techniek te ontwikkelen. Dat maakt het spannend. We gebruiken hiervoor oefenmateriaal dat je samen met de docent uitzoekt.
Je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook je hersenen!

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt alleen én samen met meerdere hobo’s of andere instrumenten spelen. Of In een groot orkest, zoals een symfonieorkest of een harmonie. Hierin heeft de hobo een belangrijke rol als solo-instrument. In de hobolessen bij Kunstencentrum Venlo spelen we ook veel samen.
In Venlo, Blerick, Belfeld en Tegelen zijn harmonieorkesten waar je je, als je dat leuk vindt, kunt aanmelden. Dan krijg je een hobo in bruikleen. In de gemeente Peel en Maas zijn geen harmonieorkesten maar fanfareorkesten. Daar zitten geen hobo’s bij. Uiteraard kun je toch hoboles nemen als je in de gemeente Peel en Maas woont.

Kunstencentrum Venlo organiseert zelf ook concertjes waaraan je mee mag doen. Je kunt dan laten zien wat je al kan.

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van hobo spelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Kunstencentrum Venlo verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met hobo beginnen?

Je kunt bij Kunstencentrum Venlo met hoboles beginnen vanaf een jaar of negen.
Maar ook als je 16, 25 of 45 bent maar hoe jonger, hoe beter.

Verschillende varianten hoboles

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van hoboles: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze hobodocenten