Cursusaanbod
Home
triangle-yellow

Je bent dus op zoek naar dwarsfluitlessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Kunstencentrum Venlo erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor dwarsfluit.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod dwarsfluit

Dwarsfluit voor jeugd abonnement
8 - 20 jaar 07-09-'22

Vanaf € 226,- Meer info
Dwarsfluit voor jeugd individueel
8 - 20 jaar 07-09-'22 36 lessen

Vanaf € 366,- Meer info
Dwarsfluit voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 07-09-'22

Vanaf € 263,- Meer info
Houtblazersensemble voor volwassenen
21+ jaar 07-09-'22 woensdag 19:00 Marloes Berden Goltziusgebouw Venlo lesduur: 01:00 uur

Vanaf € 265,- Meer info


Wat is een dwarsfluit?

De dwarsfluit hoort bij de familie van houten blaasinstrumenten. Tegenwoordig wordt de dwarsfluit van metaal gemaakt om het gemakkelijker bespeelbaar te maken maar vroeger was hij van hout. Je ziet nu ook weer houten dwarsfluiten terugkomen, bijvoorbeeld bij het orkest van Andre Rieu.

De dwarsfluit bespeel je dwars, je maakt de toon door tegen de rand van het blaasgat te blazen, net zoals je dat ook op een fles kunt doen.

Een nieuwe dwarsfluit kost ongeveer 600 euro. Koop je een tweedehands instrument, vraag dan de dwarsfluitdocent bij Kunstencentrum Venlo om ernaar te kijken voordat je deze koopt.

Wat ga je leren?

Bij Kunstencentrum Venlo leer je eerst hoe je geluid uit de dwarsfluit krijgt. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met je vingers kleppen te openen of te sluiten. Het blazen bepaalt ook hoe je toon klinkt. In de les proberen we de toon zo mooi mogelijk te maken. Je traint er je longen mee en dat is heel gezond! Je leert tegelijkertijd met het dwarsfluit spelen ook noten lezen.
Om verder op de dwarsfluit te komen gebruiken we oefenmateriaal dat je samen met de docent uitzoekt. Je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook je hersenen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt alleen én samen met meerdere dwarsfluiten of andere instrumenten spelen. Of In een groot orkest, zoals een symfonieorkest of een harmonie. Daar heeft de dwarsfluit een belangrijke rol als solo-instrument. In de dwarsfluitlessen bij Kunstencentrum Venlo spelen we ook veel samen, met meerdere fluiten of met piano.
In Venlo, Blerick, Belfeld en Tegelen zijn harmonieorkesten waar je je, als je dat leuk vindt, kunt aanmelden. Dan krijg je een dwarsfluit in bruikleen. In de gemeente Peel en Maas zijn geen harmonieorkesten maar fanfareorkesten. Daar zitten geen dwarsfluiten bij. Uiteraard kun je toch dwarsfluitles nemen als je in gemeente Peel en Maas woont.

Kunstencentrum Venlo organiseert twee keer per jaar een concert waaraan je mee mag doen. Je kunt dan laten zien wat je al kan.

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van dwarsfluit spelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Kunstencentrum Venlo verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met dwarsfluit beginnen?

Je kunt bij Kunstencentrum Venlo met dwarsfluitles beginnen vanaf een jaar of acht. Dan is de dwarsfluit meestal nog een beetje te groot maar dit lossen we op door de kop, het stuk van de fluit waar je in moet blazen, om te ruilen voor een gebogen kopje. Bij het Kunstencentrum kun je een gebogen kopje lenen tot je groot genoeg bent voor de rechte kop (ongeveer vanaf 9 jaar). Maar je kunt ook beginnen als je 26 of 48 bent!

Verschillende varianten dwarsfluitles

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van dwarsfluitles: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze dwarsfluitdocenten