Cursusaanbod
Home
triangle-yellow

Je bent dus op zoek naar contrabaslessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Kunstencentrum Venlo erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor contrabas.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod contrabas

Contrabas voor jeugd abonnement
12 - 20 jaar 06-09-'21

Vanaf € 220,- Meer info
Contrabas voor jeugd individueel
12 - 20 jaar 06-09-'21 36 lessen

Vanaf € 356,- Meer info
Contrabas voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 06-09-'21

Vanaf € 256,- Meer info


Wat is een contrabas?

De contrabas is een snaarinstrument. Er zitten vier snaren op de contrabas. Met je rechterhand tokkel je de snaren bij het brede stuk van de contrabas, (de klankkast) met de vingers van je andere hand verander je de toonhoogte van de snaar door op het smalle stuk van de contrabas (de hals) de snaar in te drukken. Er staan geen streepjes (fretten) op zoals bij de gitaar en basgitaar maar je moet zelf horen waar je de vinger neer moet zetten. Je moet dus een goed gehoor hebben.
Je kunt de contrabas ook met een strijkstok bespelen.
Over het algemeen wordt in de klassieke muziek meer gestreken en in de pop of jazz meer getokkeld.
Omdat de contrabas zo laag klinkt is het een echt samenspelinstrument.

Wat ga je leren?

Bij Kunstencentrum Venlo leer je eerst hoe je geluid uit de contrabas krijgt. Als je kiest voor pop of jazz is dat niet zo heel moeilijk, je hoeft alleen met je vinger een snaar te tokkelen.
Als je kiest voor klassiek ga je strijken en dat is een stuk moeilijker. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met de vingers van je linkerhand de snaar die je getokkeld of aangestreken hebt in te drukken op de hals van de contrabas.
Als je regelmatig oefent leer je snel spelen wat je leuk vindt. En dat maakt het leuk. Je zoekt samen met je docent uit wat je wil leren dus je speelt bijna nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook je hersenen!

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt best alleen spelen maar samen met andere instrumenten is nog veel leuker. Bijvoorbeeld samen met drums, gitaar, toetsen en zang in een band!
Of natuurlijk in een klassiek orkest zoals een symfonieorkest. Of in een harmonie- of fanfareorkest.
Kunstencentrum Venlo organiseert ieder jaar bandjesprojecten. Ieder project wordt afgesloten met een optreden. Je staat dan op het podium met een band!

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van contrabas spelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Kunstencentrum Venlo verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met contrabas beginnen?

De contrabas is het laagst klinkend instrument dat er is en daarom vaak de basis van een klassiek orkest of pop- of jazzband. De contrabas is heel groot dus je neemt hem niet zo gemakkelijk mee.
Je kunt bij Kunstencentrum Venlo met contrabas beginnen vanaf een jaar of 12.
Maar natuurlijk kun je ook beginnen als je 25 of 45 of nog ouder bent maar hoe jonger hoe beter!

Verschillende varianten contrabasles

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van contrabasles: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze contrabasdocenten