Corona-Challenge #1 | Kleurencirkel

In de periode van 17 maart t/m 6 april dagen we je dagelijks uit met een Corona-Challenge. Beeldend kunstenaar en docent Monique Romeijn heeft de eerste uitdaging voor je.

Een opdracht die wel wat tijd vraagt, maar die je veel inzicht kan geven in het mengen van kleuren en het bepalen van sfeer is het maken van een kleurencirkel.

Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje doen ons denken aan warme dingen zoals zon en vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen zoals water en gras.

Wanneer je de kleurencirkel bekijkt, is het verschil in warmte duidelijk. Aan de linkerkant van de kleurencirkel staan de koelere kleuren, aan de rechter kant de warmere kleuren.

Een kleurencirkel meng je vanuit de kleuren rood, geel en blauw.

Vanuit de primaire kleuren rood, geel en blauw meng je de secundaire kleuren oranje, groen en paars. Door meer rode verf te mengen met minder gele verf krijg je donker oranje, een tint die dichter bij rood staat. Door meer gele verf te mengen met minder rode verf wordt de kleur oranje lichter en staat dan dichter bij de gele kleur. Zo kun je zelf een kleurencirkel maken. De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Maar er is keuze uit meerdere tinten gele en rode en blauwe verf. Deze verschillende kleuren geel (en rood en blauw) hebben een andere sfeer en zorgen ook voor verrassende mengingen. Om het wat makkelijker te maken omschrijven we deze kleuren als een warme tint geel of een koude tint geel, en zo ook met rood en blauw. Het onderscheid kun je zien aan de ondertoon van de betreffende kleur; neigt de kleur geel meer naar het groen, zoals citroengeel, dan noemen we dat een koud geel; neigt het geel meer naar het oranje, zoals cadmiumgeel, dan noemen we dat een warm geel.

Hoe zit het met mengen?

Wanneer je een warm geel met een warm rood mengt krijg je een mooi helder warm oranje. Maar meng je een warm rood met een warm blauw krijg je een warme paars-bruine tint.

Met een koud rood en een koud blauw meng je een helder paars-violet. Met een koud geel en een koud rood heeft de kleur oranje een koelere uitstraling dan dezelfde menging met warme tinten geel en rood.

De uitdaging is om een kleurencirkel in koude kleuren en een kleurencirkel in warme kleuren te maken. Zo ervaar je hoe een kleurmenging de sfeer kan bepalen tijdens het schilderen, of bijvoorbeeld welke kleurtint oranje beter in je schilderij zou kunnen passen en hoe je die kunt mengen.

Teken twee kleurencirkels met potlood op papier of print de onderstaande cirkels uit. Kies twee verschillende tinten geel, twee tinten rood en twee tinten blauw. Gebruik in de ene cirkel de koude primaire kleuren, bijvoorbeeld citroengeel, primair blauw en karmijnrood. In de andere cirkel gebruik je de warme primaire kleuren, bijvoorbeeld cadmiumgeel, pruisischblauw en vermiljoenrood. Dit als uitgangspunt, maar er zijn nog meer verschillende koude en warme tinten rood, geel en blauw. Probeer dit zelf te ontdekken en laat je verrassen door de verschillende mengresultaten.

Download hier een lege kleurencirkel.



Meer corona-challenge

Corona-Challenge #2 | Venlo Stedje

"Venlo zo'n stad zoë besteit d'r maar ein...", zo luidt de openingszin van de bekende evergreen Venlo Stedje. Vandaag hebben...

Lees meer
Corona-Challenge #10 | fineliner mozaïek

In de periode van 17 maart t/m 6 april dagen we je dagelijks uit met een Corona-Challenge. Beeldend kunstenaar en...

Lees meer



Co. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres